Edip Akbayram, zatürre teşhisiyle kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 Ocak'tan bu yana tedavi altındaydı. Sanatçının sağlık durumu, iç kanama nedeniyle kritik bir aşamaya gelmiş ve yoğun bakıma alınmıştı. Akbayram, 2 Mart 2025 Pazar günü saat 19.30’da çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
HASTANEDEN AÇIKLAMA
Haydarpaşa Numune Hastanesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yoğun bakım ünitemizde 52 gündür tedavisi devam etmekte olan, eserleri ve sesiyle milletimizin gönlünde taht kuran, Türk müziğimizin unutulmaz isimlerinden Ahmet Edip Akbayram'ı, 2 Mart 2025 tarihi akşam saatlerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybettik. Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak çok üzgünüz. Tüm sevenlerine ve ailesine sabırlar dileriz. Başımız sağ olsun."
CENAZE PROGRAMI AÇIKLANDI
Sanatçının ailesi ve yakınları tarafından cenaze programı da duyuruldu. Edip Akbayram için 4 Mart Salı günü saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir tören düzenlenecek.
Törenin ardından, Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından, sanatçının naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilecek.
EDİP AKBAYRAM KİMDİR?
Sanatçı Edip Akbayram, 29 Aralık 1950’de Gaziantep’te dünyaya geldi. Henüz 9 aylıkken çocuk felcine yakalanan Akbayram, müzikle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı.
Lise eğitimini Gaziantep Şahinbey Atatürk Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti ve burada profesyonel müzik kariyerine adım attı.
1968 yılında lise döneminde kurduğu Siyah Örümcekler grubuyla ilk plağını çıkardı. Müzik kariyerinde, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan gibi halk ozanlarının deyişlerini besteleyen sanatçı, 1972 yılında Aşık Veysel’in şiirinden esinlenerek bestelediği "Kükredi Çimenler" şarkısıyla üne kavuştu. Aynı yıl Günaydın Gazetesi tarafından düzenlenen Altın Mikrofon Yarışması’nda büyük başarı elde etti.
Sanat hayatı boyunca toplumsal duyarlılığı yüksek şarkılar seslendiren Edip Akbayram, özellikle "Aldırma Gönül", "Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz", "Kükredi Çimenler" ve "Güzel Günler Göreceğiz" gibi eserleriyle müzik dünyasında iz bıraktı.
1974 yılında kurduğu Dostlar Orkestrası ile Anadolu rock müziğinin önemli temsilcilerinden biri oldu. 1981-1988 yılları arasında besteleri TRT’de yasaklandı ancak müzik kariyerine ara vermedi.
1994 yılında çıkardığı "Türküler Yanmaz" albümü ile büyük yankı uyandırdı. Bu albümde yer alan eserlerini, Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenlere ithaf etti.
Sanatçının diğer önemli albümleri arasında "Güzel Günler Göreceğiz" (1996), "Yıllar" (1997), "Dün ve Bugün" (1998), "İlk Günkü Gibi" (1999) ve "Mayıs" (2012) bulunuyor.